destilace - PL
19. 12. 2012
Laboratorní práce č….
Destilace - Pracovní list
Jméno: ……………………………………………….……………..
Datum: ……………………. Třída: …………………..
Pomůcky:………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Úkoly:
- Sestav destilační aparaturu, nakresli její schéma a popiš její části
Nákres aparatury:
- Zjisti teplotu varu ethanolu v tabulkách tv = …………. °C.
- Destilací přečisti 50 ml směsi ethanolu a vody, k níž bylo přidáno několik ml roztoku modré skalice.
- Změř počáteční teplotu směsi a potom každou minutu zapisuj do tabulky okamžitou teplotu:
Tabulka naměřených hodnot:
Čas/min
|
0
|
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
6
|
7
|
8
|
9
|
10
|
Teplota/°C
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Čas/min
|
11
|
12
|
13
|
14
|
15
|
16
|
17
|
18
|
19
|
20
|
21
|
Teplota/°C
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Čas/min
|
22
|
23
|
24
|
25
|
26
|
27
|
28
|
29
|
30
|
31
|
32
|
Teplota/°C
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Čas/min
|
33
|
34
|
35
|
36
|
37
|
38
|
39
|
40
|
41
|
42
|
43
|
Teplota/°C
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Čas/min
|
44
|
45
|
46
|
47
|
48
|
49
|
50
|
51
|
52
|
53
|
54
|
Teplota/°C
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
- Po ukončení destilace změř objem vydestilovaného ethanolu Vethanolu = …….. cm3 .
- Vypočítej praktický výtěžek v procentech.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
- Na mm papír narýsuj graf závislosti teploty na čase a vyznač teplotu varu ethanolu a vody. Graf zpracuj maximálně pro prvních 50 minut.
- Z laboratorní práce zpracuj doma na PC laboratorní protokol, který bude obsahovat:
1. strana: jméno autora, datum, číslo laboratorní práce, téma práce, prostor pro hodnocení učitelem
2. strana: úkol, pomůcky, chemikálie, nákres, stručný postup, tabulka naměřených hodnot, výpočty, odpovědi na otázky z pracovního listu, závěr
3. příloha: graf
Tento pracovní list ti slouží jako pomoc k vytvoření laboratorního protokolu, neodevzdávej ho. Hodnocen známkou bude až laboratorní protokol.
Otázky:
1. Jaké fyzikální vlastnosti se využívá při oddělení složek destilací?
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
2. Uveď alespoň 3 příklady využití této metody v praxi.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
3. Jaký je obchodní název ethanolu, který zlidověl?
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
4. Proč se při destilaci jedné frakce nezvyšuje teplota směsi, i když látku zahříváme?
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
5. Jak poznáme, kdy nastane var?
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
6. Proč se v začátku zahřívání tvoří v kapalině bublinky a při pohybu vzhůru mizí?
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
7. Proč se do destilační směsi přidávají varné kamínky?
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
8. Proč musíme zapojit vodu v chladiči proti směru par?
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Závěr:
Co jsem zjistil, co se mi povedlo, co se mi nezdařilo, co bylo pro mě těžké:
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
K vypracování nezapomeň přiložit graf.